Rytmisk Gymnastik

I rytmisk gymnastik utförs program till musik där gymnasten använder sig av olika handredskap. De fyra handredskapen är tunnband, boll, käglor och band. 

Rytmisk gymnastik utförs på en ljus matta med måtten 13×13 meter. Det krävs dessutom en takhöjd på minst 8 meter för att gymnasten ska kunna kasta sina redskap utan hinder.

Tunnband: Diameter: 80-90cm (senior), 70-90 cm (junior). Vikt: minimum 300 gram 

Boll: Diameter: 18-20 cm. Vikt: minimum 400 gram 

Käglor: Längd: 40-50 cm. Vikt: minimum 150 gram/styck 

Band: Längd på pinnen: 50-60 cm. Längd på band: 6 meter (senior) 5 meter (junior) 4 meter för yngre

Rep: I valfri längd. Rep finns just nu inte kvar som ordinarie redskap men vi har kvar det ändå i Sverige. 

Musiken för de individuella programmen samt för Duo/Trio skall vara mellan 1.15-1.30 minuter och musiken för trupp ligger på 2.15-2.30 minuter.

Rytmisk gymnastik har tidigare kallats "gymnastique moderne" och rytmisk sportgymnastik (1986-1998)

Vid OS i Los Angeles 1984 utsågs rytmisk gymnastik till världens vackraste idrott.

Varje rörelse ska motsvara musikens karaktär och följa dess rytm. 

De estetiska rörelserna, inlevelsen i musiken och sättet att presentera kombinationen gör rytmisk gymnastik till en gren som genom sina oändliga variationsmöjligheter fascinerar såväl utövare som publik.

Inom rytmisk gymnastik finns både individuella tävlingar och tävlingar i duo, trio och trupp om fem gymnaster.

I trupp används tre av de fyra redskapen, ett i det första programmet och två under det andra programmet. I duo och trio är det valfritt redskap. Tävlar man i duo, trio eller trupp ska dom även utföra övningarna så synkroniserat som möjligt.

På vägen upp till elitnivå finns många olika tävlingar, i olika åldersklasser och på olika nivåer, både för individuella gymnaster, duo, trio och trupper.  

Det är inte enbart gymnastiska övningar utan det handlar också om att man har balett i sin träning som rytmisk gymnast. Det är en viktig del för att man ska få det att se så elegant ut som möjligt.

Under alla program ska handredskapet vara i ständig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. 

Handredskapet ska hanteras så att det befinner sig i gymnastens händer, på kroppen, på golvet eller i luften. Kasten är avancerade och når så högt som tio meter upp i luften. 

Rytmisk Gymnastik bedömning består av flera domargrupper:

  • Den första gruppen DB registrerar tekniskt värde av Svårigheter  (Difficulties of Body) så som tex hopp och piruetter. samt även antalet sådana och även värde för Risker (Dynamic element med Rotation "R") Kasta högt och snurra så många gånger du kan. Denna grupp ger bara plus poäng. 
  • Den andra gruppen DA registrerar och utvärderar det tekniska värdet av Masterys, AD (Difficulty of Apparatus). När gymnasten utför tex nästan helt omöjliga rullningar med redskapet i rörelse eller kastar jätte högt och fångar bakom ryggen med en fot.  Dom räknar alla och ger dom den poäng som dom uppfyller.  Denna grupp ger bara plus poäng.
  • Gruppen Artistiska domare: (A-panelen) deras funktioner är att utvärderar det artistiska och  konstnärliga i programmen. Tex  om gymnaster är i takt till musiken, hittar accenten i musiken. A-panelen har 10 poäng från börjar och ger avdrag på det dom ser är ej godkänt. 
  • Gruppen Utförande domare (E panelen) dom utvärderar de tekniska felen genom avdrag och bestämmer det totala avdrag. Räknar tappade redskap och fel former i svårigheter och massor mer. Därefter ger avdrag enligt reglementet (CoP). E-panelen har 10 poäng från börjar och ger avdrag på det dom ser är ej godkänt.

Code of Point 2022-2024