SM GULD

31.05.2014

Svenska Mästerskapen för trupper och individuella seniorer 

Helgen den 17-18 maj stod Kristianstad som arrangör för terminens största nationella tävling - Svenska Mästerskapen för trupper och individuella seniorer. Nevis RG hade inga seniorgymnaster på plats men däremot en juniortrupp. Juniortruppen som består av Evelina Ahlgren, Agnes Elg Appelros, Viktoria Christov, Stephanie Marcian, Lizaveta Milbrete och Wilma Mårtensson har redan en del erfarenhet i bagaget då de i mars representerade Sverige vid Nordiska Mästerskapen i Finland.


Efter den hårda NM-satsningen tog truppen en paus och tjejerna fick istället fokusera på sina individuella program. Med ett fullspäckat tävlingsschema hanns det bara med några få truppträningar innan SM men det såg ändå stabilt ut. Såväl gymnaster som tränare hade förhoppningar om fina resultat i den tuffa konkurrensen. Sex juniortrupper ställde upp och alla trupper såg otroligt taggade och starka ut på förträningen. Det kändes inte alls självklart hur tävlingen skulle sluta - spännande! På lördagen började tjejerna starkt och efter första omgången ledde Nevis RG före GF Energos trupp. I andra omgången hade de dock en olycklig miss och poängen blev därefter. GF Energo, som körde ett stabilt program smet förbi Nevis RG i totalpoängen. Silver till Nevis RG i mångkampen och revanschsugna gymnaster inför söndagens grenfinal.

I grenfinalen får trupperna bara en chans och det var bara guld som gällde för Evelina, Agnes, Viki, Stephi, Liza och Wilma. Nevis RG gick ut som näst sista trupp och satte ett helt otroligt program. De belönades med tävlingens dittills högsta siffra och hade därmed säkrat ännu en medalj. GF Energo gick ut som sista trupp och efter ett program med en del missar stod det alltså klart att Nevis RG tagit hem guldet i grenfinalen och därmed kan de titulera sig Svenska Mästare!

Stort grattis till Evelina, Agnes, Viki, Stephi, Liza och Wilma - detta var ni verkligen värda efter allt ert slit!

Stephanie och Liza ställde även upp i den relativt nya tävlingsformen Duo. Duo har ännu inte fått officiell SM-status men förhoppningsvis är det på väg då det är en tävlingsform som växer både i Sverige och internationellt. Duon från Landskrona - Emma Sandell och Erika Gustafsson har varit i en klass för sig själva i Sverige under våren och de tog utan större svårigheter hem guldet även den här helgen. Stephi och Liza, som inte tränat Duo i mer än en månad hade lite för många missar i första omgången men hämtade igen i andra omgången då de genomförde sitt nya program väldigt fint. En fjärdeplats totalt blev det för tjejerna och det ser bra ut för framtiden - lite mer träning så ska nog tjejerna vara med och slåss om medaljerna.

Johanna Bonow, tränare.