Nordiska mästerskapen 2014

09.03.2014

Nordiska Mästerskapen

Helgen den 8-9 mars var det så äntligen dags för Nevis RG's juniortrupp att representera Sverige vid Nordiska Mästerskapen som den här gången hölls i Kisakallio, Finland.
Truppen bestar av Evelina Ahlgren (2001), Viktoria Christov (2002),
Agnes Elg Appelros (2001), Stephanie Marcian (2000), Liza Milbrete (2000) och
Wilma Mårtensson (2000). Med på plats
fanns även jag - Johanna Bonow som tränare och Ida Rodriguez som domare.


Truppens äventyr började så sent som i julas då de fick ett nytt trupprogram och även förstärkning från Landskrona genom Wilma Mårtensson. Efter bara drygt en månads intensiv träning och två tuffa kvaltävlingar stod det klart att Nevis skulle få
åka till Finland som en av de två svenska juniortrupperna. Ännu en månads träning följde innan det var dags att packa väskorna. Den sista månaden passerade inte helt smärtfritt med en hel del sjukdom och skador som störningsmoment. Skönt nog så lossnade det lite for tjejerna den sista veckan och efter sista träningen var de alla otroligt taggade.

Helgen började med flyg och hyrbil för att ta oss ut i de finska skogarna till Kisakallio Sports Institute där Finlands landslag i RG har sin bas. En imponerande anläggning med massvis av hallar och även inkvartering. På fredagen blev det några timmars lättare träning for att känna på tävlingsgolvet och anläggningen. Tjejerna klev ut och vågade ta plats på mattan trots att det var många fantastiskt duktiga gymnaster på plats och trots att det var den första stora internationella
tävlingen för de flesta av tjejerna. Träningspasset följdes sedan upp av en samling med hela svenska delegationen, ledd av Jenny Engdahl, som var på plats som Head of Delegation.

På lördagen hade Sverige tid på mattan på förmiddagen. Truppen fick köra två gånger till musik och de korde bada gångerna utan några store missar. Kändes skönt och tryggt for oss allihop. Efter morgonens träningspass hade tjejerna ganska manga timmar innan de skulle sta pa tävlingsgolvet. Lunch, vila, håruppsattning, sminkning och uppladdning innan det så äntligen var dags.

Första omgången klarade tjejerna utan problem trots en del nerver. Några tvåhandsfång och några korrigeringar här och där men inga stora missar. Däremot fick jag besked från läktaren att tjejerna såg lite darriga och nervösa ut. Vi sansade oss, pratade lite, laddade om och gjorde oss redo for andra omgången. Tjejerna gick ut igen och klarade även den har gången att ta sig genom hela programmet med endast några korrigeringar. Den har gången hade dessutom tjejerna gett sig tusan på att ge allt i utspelet vilket också syntes. Tjejerna kom ut och var glada och lättade att de gått ut och kört två program utan missar.

Som tränare tycker både jag och Ida att truppen gjorde precis allt de kunde, vi hade inte kunnat kräva något
mer än vad tjejerna levererade på mattan.

Självklart hade vi hoppats på en plats till söndagens final (en trupp från varje land går vidare till final på Nordiska Mästerskapen), men det blev Energo som med två
stabila program knep den svenska platsen. Trots att både tränare och domare var
enormt nöjda och stolta var tjejerna ganska besvikna efteråt. De har verkligen
jobbat otroligt hårt for det här och gett precis allt de har, så det är klart att man får lov att vara lite besviken nar man inte når ända fram. Men ge det lite tid så tror jag nog att de kommer känna sig otroligt nöjda och stolta med vad de presterade! Finland kammade hem både guld och silver bland juniortrupperna och Norge kammade hem bronset och fjärdeplatsen.

Direkt efter tävlingen var det dags for bankett nere vid sjön. Det bjöds på god mat och dessert dock försvann de flesta rätt snabbt tillbaka till sina rum med tanke på morgondagens finaler. Eftersom tjejerna inte skulle tavla dagen efter hade de fått lov att stanna uppe så länge de ville och det blev minsann rätt sent! Men det var de värda.

Söndagen bjöd på fantastiska finaler där Finland kammade hem det mesta. Nastja Johansson var klart bästa svenska och kunde belägga ett silver och två brons i seniorernas grenfinaler. Seniortruppen från C4 lyckades med sitt livs Boll/Bandprogram och blev belönade därefter med en silvermedalj. I Duo/Trio-klassen knep Sverige ännu ett silver genom Emma och Erika från Landskrona. Grattis alla!

Värt att namnas är även den svenska hejarklacken som var influgen från så gott som hela Skåne. De var definitivt värda en guldmedalj för deras fantastiska insats!

Johanna Bonow